Sağlık Bakanlığı Tarafından Yapılan Sağlıkta Kalite Değerlendirmesinde Son 6 Yıldır Mersin'de En Yüksek Puanı Almanın Grurunu Yaşıyoruz.
DetaySağlık Bakanlığı Tarafından Yapılan Sağlıkta Kalite Değerlendirmesinde Son 6 Yıldır Mersin'de En Yüksek Puanı Almanın Grurunu Yaşıyoruz.
DetayÖzel Erdemli Yenişehir Hastanesi
Kalbin yaptığı iş yükünü değerlendirmek için basit bir hesap yaparsak kalbin yaptığı işin büyüklüğünü daha iyi anlarız. Dakikada 5 litre kan pompalayan kalbimiz saatte 300 litre günde ise 7200 litre kan pompalar. Yani normal çalışan bir kalp, günde 7.2 ton kanı vücuda pompalar. Kalp her zaman kendini yenileyemez. Bununla birlikte yukarıda saydığımız iş yüklerini yapmak zorunda olan kalbin, kendi koroner damarlarının daraldığı durumlarda bile istirahat halinde herhangi bir şikayet oluşmayabilir. Fakat en küçük bir fiziksel egzersizle artan iş yüküne, hastalıklı koroner damarı olan kalp, uyum sağlayamaz ve göğüs ağrısı oluşur.
Önceleri sadece fiziksel aktivitede olan bu ağrı, koroner damarda daralma arttıkça istirahatte bile olmaya başlar. Bundan sonraki aşama ise kalp krizidir.
Kalp bir kas yumağıdır. Eğer bu kas yumağının kan akımını keserseniz önceleri sadece görevini yapamaz yani hastada çabuk yorulma ve göğüs ağrısı oluşur. Koroner damardaki tıkanma, eğer ileri aşamaya kadar çıkarsa, bu kas yumağının bir bölümünün canlılığını sürdürmesi imkansız hale gelir ve kas kitlesi ölür. Buna kalp krizi denir. Kalp krizi son derece önemli ve hayati tehlikesi olan bir durumdur. Kalp krizinden ölümlerin büyük bölümü ilk saatlerde ve hastane dışında olur. Kalp krizinden kaybedilen hastaların yüzde 60′ı daha hastaneye yetiştirilmeden kaybedilir.
Maalesef ülkemizde ciddi bir ilk yardım bilgisi olmadığı için hasta yakınları bu dönemde hastaya yardımcı olamamakta ve hastalarını gözlerinin önünde kaybetmektedirler. Bu açıdan bir kalp krizi gelmeden önceki şikayetleri halkımızın bilmesi ve hiç vakit kaybetmeden kardiyologlara baş vurmaları gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi öncelikle gögüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, ara ara üşüme ve bayılma gibi şikayetleri olan hastaları, kriz kapıda beklemektedir. Bu yüzden bu hastalar kalp krizi kapıyı çalmadan mutlaka hekimlere başvurmalıdırlar.
Online işlemler bölümünden kolay ve hızlı şekilde randevu alabilir,
tahlil sonuçlarınıza erişebilirsiniz.